פעילות העמותה במרכז הרפואי שערי צדק

"במרכז לסיוע הוליסטי, הם מטפלים בגוף ובנפש של החולה, בדגש על הנפש, במטרה להקל על הסבל של החולים. זה לא רק עניין של הקלת סבל, אלא מדובר בהארכת חיים..." 

(פרופ' יהונתן הלוי, מנהל המרכז הרפואי שערי צדק ירושלים) 

פעילות המרכז לסיוע הוליסטי במרכז הרפואי שערי צדק מאפשרת לכלל חולי הסרטן ובני משפחותיהם נגישּות למערך טיפולים מסודר ועקבי של רפואה משלימה. לטיפולים התומכים המוענקים לחולי הסרטן יש השפעה משמעותית ביותר על איכות חייהם, ועל ההתמודדות הפיזית והנפשית עם המחלה.
חשוב לציין שפעילותנו הטיפולית במרכז הרפואי שערי צדק מתבססת על חוזה משפטי של שיתוף פעולה בין עמותת יורי שטרן לבית החולים. במשך השנים שיתוף הפעולה המבורך אף התחזק והתעצם גם ברובד של יצירת קשרים הדוקים עם הצוות הרפואי. הדבר מתבטא בתמיכה תקציבית בפעילות העמותה וגם ברובד המקצועי. מתנדבי המרכז לסיוע פועלים בכל מחלקות המכון האונקולוגי ובבית החולים 'וילף' לילדים.

אנשי הצוות הרפואי של בית החולים, וביניהם פרופ' נתן צ'רני ומנהל מערך האונקולוגי- פרופ' ניר פלד, מפנים את המטופלים לקבלת טיפולי רפואה משלימה אצלנו כחלק מהטיפול המקובל במחלקה האונקולוגית. הגישה הינה גישה אינטגרטיבית בפועל, המקלה בצורה משמעותית על ההתמודדות עם מחלת הסרטן.

בבית החולים הטיפולים ניתנים על-ידי המטפלים שלנו – טיפולי מגע למיניהם, עיסוי לסוגיו השונים, שיאצו, רפלקסולוגיה, עוצמת הרכות, רייקי, טיפול בנשימה ודמיון מודרך ועוד. רבים מהמטפלים שלנו משלבים גם טכניקות של הילינג ועבודה עם מודעות לתחושות הגוף.

הניסיון המצטבר של המרכז לסיוע הוליסטי על פני יותר מעשר שנים מראה, שלאחר קבלת טיפול ממטפלי המרכז, חולים רבים מדווחים על הקלה ניכרת בתופעות הלוואי הנובעות מההקרנות ומהטיפול הכימותרפי, כגון: חזרת התיאבון, יכולת מחודשת לישון, חזרת התחושה בגפיים, הקלה בבחילות ובתופעות הנימול האופייניות. הטיפולים מעניקים תקווה מחודשת ויכולת משופרת של החולים לעמוד בטיפולים כימותרפיים נוספים, להמשיך בשגרת יומם ובכך משפרים את סיכויי השיקום וההבראה.
טיפולי הרפואה המשלימה מקלים גם על תופעות דיכאון וחרדה המאפיינות חולים אונקולוגיים ובני משפחותיהם. הטיפולים התומכים מחזקים את כוחות הריפוי הפנימיים של המטופלים.

שעות הפעילות של המרכז לסיוע הוליסטי במחלקות האונקולוגיות -

אשפוז יום אונקולוגי – ימים א'-ה' בין השעות 9:00-14:00
אשפוז יום המטולוגי – ימים א', ג', ד', ה' בין השעות 9:00-11:00
בית חולים לילדים ע"ש וילף – ימים א,ב,ג,ד בין השעות 9:30-11:30
מחלקה המטולוגית-אונקולוגית – ימים א'-ה' בין השעות 16:00-18:00

לבירור ופרטים: אילנה ראסל - מנהלת מערך הדרכה והתנדבות - 050-656-7835
הטיפולים ברפואה משלימה ניתנים על-ידי מטפלים מוסמכים המתנדבים בהתנדבות מלאה וללא תשלום.

לאתר המרכז הרפואי שערי צדק - לחצו כאן


לנה שטרן, מייסדת המרכז לסיוע הוליסטי מספרת:
"עבורי, בית החולים שערי צדק הוא "Alma Mater"; זה המקום - גם פיזי וגם רגשי בו נרקמה והתחילה להיות, להתפתח ולפעול הפעילות שלנו, של המרכז לסיוע הוליסטי בקיץ 2007. בית החולים – מקום מורכב, רבים מאיתנו לא נמשכים במיוחד לבקר פעם נוספת במסדרונות בית החולים, ממהרים לעזוב אותו... אבל עבור אילנה ראסל זה חלק בלתי נפרד מהעשייה שלה במרכז לסיוע. אילנה אחראית על כל פעילותנו בשערי צדק וכמו חיילים בצבא היא "מורעלת". היא לא מחליפה את מקום העבודה במחלקות האונקולוגיות, עם כל המורכבות שבדבר. תחושה של שליחות, עבודה על אמת, כמו בשדה קרב, ממלאת אותה בכל יום מחדש. אילנה מטפלת בתחום הפסיכותרפיה הגופנית, מכירה את כל מרחבי שערי צדק, במיוחד קומות 6, 7 8, כי שם המלכות שלה. אילנה אחראית על העבודה בפועל של 60 מתנדבים ומנהלת אותם ביד רמה וסופר מקצועית.

אילנה זוכרת את הסיפורים האישיים של המטופלים, וגם את של קרובי משפחתם, וגם כל אחד ואחת מהמתנדבים הנמצאים תחת פיקודה. תמיד עם חיוך, תמיד מקשיבה, תמיד מוצאת מילה מתאימה או עצה למי שזקוק.

ביחד עם אילנה עובדת גם נטע אליאב. ביחד הן מנצחות על פעילות המתנדבים במחלקת אשפוז יום אונקולוגי ואשפוז יום המטולוגי, מחלקת אשפוז אונקולוגי ובית החולים לילדים.

בתקופה האחרונה, המתנדבים שלנו מוצאים את עצמם מדי פעם גם בטיפול נמרץ, במחלקת הפגיה וגם במחלקה הכירורגית. אל המחלקה הכירורגית הגענו בהזמנתו של הכירורג הבכיר, ד"ר יוסף אלברטון.

shaare-tzedek.jpg#asset:89

תיאור חוויותיה של אורית עזר, אחראית לשעבר על הפעילות במרכז הרפואי שערי צדק:
"תארו לכם שאתם חייבים להגיע לבית החולים. הכניסה לבית החולים מתובלת בריחות שיש רק במקום הזה, ואם נשים לב יכולים לצוף זיכרונות מן העבר ותחושות בגוף המגיב מחוויות קודמות. בניין קומות, מעליות, הרבה אנשים בכל הגוונים, מסדרונות, כמעט ואין חלונות ליצור קשר עין עם הבחוץ, עם האור. הגענו למחלקה האונקולוגית, הזמן מתחיל להיטשטש, כריזה: 'מטופל מספר 136 לחדר מספר 5', בדיקת דם, אחיות מתרוצצות להספיק לתת מענה ראוי ביחס וטיפול עבור כל מטופל, מחשבות: "איך יהיה היום", "כמה זמן נשהה כאן", "האם הבדיקות יצאו טובות ואקבל טיפול", "היום יש גם פגישה עם הרופא", "מה יאמר הרופא", "מתי תגיע התרופה ויחברו אותי".

ובתוך כל החוויה הזאת מגיע מטפל וניגש אליך, מציג את עצמו ואומר שהוא מתנדב במרכז לסיוע הוליסטי, מטפל במגע (רפלקסולוגיה, עיסוי, שיאצו ועוד). הוא מסביר שהטיפולים ניתנים ללא תשלום ויכולים לגרום לגוף להרפות מעט מהלחץ ומהמתח, הם יכולים להקל על תופעות הלוואי הנגרמות מהמחלה ומהתרופות, כמובן גם בבעיות שלא קשורות ישירות לטיפול ולמחלה, הוא מרחיב ואומר שהטיפולים יכולים לעזור לגוף להתמודד מעט עם מה שקורה כרגע, לחזק אותו ע"י מגע קשוב לגוף ולצרכים שלו. המטפל מסתכל עליך בעיניים, מניח יד על הכתף ושואל לשלומך, איך אתה מרגיש היום? איך מרגיש הגוף שלך? איך עבר עליך השבוע? הוא מזמין אותך לחדר הטיפולים ההוליסטיים ואומר לך ששם בחדר, האורות מעומעמים, יש שקט ומוסיקה נעימה ומרגיעה שבוקעת ומשתלבת בתוך הקפסולה הזאת שמתקיימת באותו החדר. לאט לאט עם מגע עוטף, קשוב ומותאם הגוף מסכים להתמסר אל תוך המזרון ולהרפות, לקבל את המגע ואת חווית הטיפול כולה, שם מתאפשרים ולעיתים קרובות באים לידי ביטוי מגוון החלקים שאנו מורכבים מהם, שם מתקיימים רגעים עוצמתיים, משמעותיים, נוגעים ומרגיעים. בסוף הטיפול ניפרד לשלום עם ציפייה למפגש בשבוע הבא... 

ותארו לכם מחלקת אשפוז בה נמצאים מטופלים במשך ימים, שבועות ולפעמים חודשים, שוכבים במיטות ומתמזגים עם כל מה שקורה להם וסביבם, גם במקום הזה מגיע מטפל אל מיטת החולה ומציע מעט נחת לנשמה והקלה על מכאובים, מגע שמסב לגוף תחושה נעימה ורגועה, עיניים שמסתכלות, רואות ונמצאות שם יחד איתך, עם כל כולך, כפי שאתה!"

הפעילות ייחודית של המרכז לסיוע הוליסטי בבית החולים "וילף" לילדים בשערי צדק:

מחודש נובמבר 2017 התחלנו את פעילות המרכז לסיוע הוליסטי בבית חולים "וילף", לילדים. המטפלים של המרכז לסיוע הוליסטי מעניקים את טיפולי המגע לילדים וגם להוריהם במח' אשפוז יום המטולוגי-אונקולוגי ובמחלקות האשפוז, טיפול נמרץ, דיאליזה ופגיה.
אנו מסתכלים על ההורים והילדים כיחידה אחת המתפקדת בזמן משבר ולכן מטפלים בילדים וגם בהוריהם.
בבית החולים לילדים אנו מטפלים גם בילדים עם מגוון מצבים רפואיים, ילדים המוגדרים 'פליאטיביים' בשיתוף פעולה ובהפניה של צוות המערך לטיפול התומך- האחות הפליאטיבית, סיסי ברטוב, ודר' איריס פריד, ראש מחלקת אונקו'-המטו' בילדים. עבודה טיפולית בבית החולים לילדים דורשת מיומנות מיוחדת, כישורי תקשורת עם ילדים ובני המשפחה. לכן המרכז לסיוע מעניק הכשרה מיוחדת להתמחות בטיפול בילדים אונקולוגים-המטולוגים והוריהם ייחודיות הטיפולים בבית החולים לידים מאופיין בעבודה רב מערכתית יחד עם גורמים נוספים של הצוות הרפואי, היעודי, בית הספר לילדים מאושפזים, מטפלים במוזיקה ובאמצעות חיות, ליצנים רפואיים ועוד. משמרות הטיפולים בבית החולים 'וילף' לילדים במרכז הרפואי שערי צדק בימים א-'  ה' בין השעות 9:00-12:00.

WhatsApp-Image-2022-06-20-at-17.55.47.jpeg#asset:1678

מאפייני הטיפול ההוליסטי בבית החולים שערי צדק


מטופלים מספרים עלינו:
"אני מחכה לכל טיפול! הטיפולים מחלישים את תופעות הלוואי ובכך מחזקים את ההתמודדות של הגוף מול הכימותרפיה. כל חולי הסרטן צריכים לדעת על הטיפולים הללו ולקבל אותם." (רינה, מטופלת במרכז הרפואי שערי צדק)

"המתנדבים האלה הם מלאכי החמלה." (מוחמד, מטופל במרכז הרפואי שערי צדק)

"בחודש אפריל 2017 התחלתי טיפולים כימותרפיים במחלקה האונקולוגית - אשפוז יום, בבית החולים שערי צדק. חיי סטו ממסלולם הפעיל ומחיי האישיים והמקצועיים. הגעתי למחלקה אחרי ניתוח שד ואחרי חודש הקרנות ופגשתי את אורית עזר, האחראית על הטיפולים המשלימים, וענת מושקוביץ הרפלקסולוגית. אני מבקשת להודות לכן על הסבלנות, המקצועיות והחיוך כבר במפגש הבוקר כל פעם מחדש. על היחס, יכולת הנתינה, על שהענקתן לי חוויית טיפול מיטיבי וכה אנושי ברגעים קשים מנשוא. תודה שהייתם שם בשבילי... ברגעי חוסר האונים הפרטיים שלי; המקצועיות, האכפתיות והאנושיות איפשרו ועזרו לי להתמודד עם התהליך בתחילתו, וללא ספק יעזרו לי בהמשך . בהערכה ובתודה רבה!" (בתיה, מטופלת במרכז הרפואי שערי צדק)

"בזכות המסאז' חוזרת לי התחושה בכפות הרגלים, הטיפולים מרגיעים מאוד ומורידים את לחץ הדם. זה משמעותי מאוד בזמן קבלת הכימותרפיה. הטיפול מאוד פוזיטיבי, העזרה שהמטפלים מעניקים לחולים נותנת הרגשה טובה, אני מאוד קשורה עכשיו למטפלת שלי – תהילה." (לוסיה, מטופלת במרכז הרפואי שערי צדק)

"בזכות טיפולי הרפלקסולוגיה יש שיפור משמעותי בתופעות הלוואי. אני מרגישה שיש אפקט מצטבר לטיפולים. הטיפולים מחלישים את תופעות הלוואי ובכך מחזקים את ההתמודדות של הגוף מול הכימותרפיה. זה מאפשר לי לקבל מנות חזקות יותר של כימותרפיה ולזרז את הטיפול במחלה. אני מאוד מצפה לטיפולים, בייחוד של המטפלת אורלי, במגע שלה יש תחושה מאוד עוצמתית. כל חולי הסרטן צריכים לדעת על הטיפולים הללו ולקבל אותם. וגם התורמים צריכים לדעת על הפרוייקט ולעזור..." (רינה, מטופלת במרכז הרפואי שערי צדק)

YSF-74.jpg#asset:206

"חצי השעה הזאת מרגיעה אותי, במקום להתווכח עם האחיות. זה נותן לי כח להיות רגוע. המטפלים באמת נשמה ועושים את זה באהבה. אין להם שום אינטרס. אין הרבה אנשים שעושים משהו כדי באמת רק כדי לתת. זה נותן המון. עוד משהו שעוזר להתמודד." (סאדק, מטופל במרכז הרפואי שערי צדק)

"אחרי הטיפולים של אילנה הרגליים שלי קלות, חוזרת היציבות בעמידה ובהליכה. חוזרות התחושות בידיים ואני יכולה לקפל את האצבעות. הטיפולים נותנים לי הרגשה כללית טובה. אני מודה מאוד לאילנה ולמתנדבים ולמי שיזם את המפעל הזה. אף אחד לא עוזר לחולים חשוכי מרפא עם כל כך הרבה סבלנות והתאמה ורצון טוב." (אביגיל, מטופלת במרכז הרפואי שערי צדק)

"החוויה היא כיפית. זה עוזר להפוך את קבלת הטיפול הכימותרפי לחוייה הרבה יותר חיובית. אני מרגישה שעקב המחלה והטיפול מצטבר הרבה לחץ. הטיפול משחרר את מה שהצטבר בגוף. המטפלות רגישות. זה פשוט דבר חיובי."(רבקה, מטופלת במרכז הרפואי שערי צדק)

"הטיפולים המשלימים היו מועילים מאוד עבורי. העובדה שהם נעשים בהתנדבות, ושהמטפלות אינן חלק אינטגרלי מצוות המחלקה, כפי שמקובל במרכזים רפואיים חשובים בעולם, מעידה על הערכת-חסר של תרומתם של טיפולים אלה להחלמה ולחיזוק הבריאות הגופנית והנפשית בתקופת הטיפולים. אני מקווה שמצב זה יתוקן בקרוב, ושהטיפול במחלקה ישלב כדבר שבשגרה רפואה משלימה, וכן היבטים של תזונה, פעילות גופנית ותמיכה נפשית, שלכולם השפעה חיובית ומחזקת על מערכת החיסון.(דינה, מטופלת במרכז הרפואי שערי צדק)

WhatsApp-Image-2022-06-20-at-17.55.25.jpeg#asset:1677